Skip to main content

Latihan Soal dan Jawaban PAT Bahasa Inggris Kelas 11 SMA 2020 K13


latihan soal PAT/UKK Bahasa Inggris kelas 11 kurikulum 2013 SMA semester 2 - Yapp, untuk menunjang kebutuhan akan soal latihan di kurikulum 2013. Pada kesempatan kali ini admin akan memberikan naskah soal latihan di ujian PAT.

Mata pelajarannya adalah jenis wajib yang diikuti oleh seluruh siswa dan seluruh jurusan. Dan itu adalah bahasa inggris. Dengan kurtilas sebagai bahan acuannya. Sobat bisa menggunakannya untuk persiapan PAT (Penilaian Akhir Tahun).

Atau juga bisa disebut dengan PAS 2/UAS 2/UKK. Tapi lebih dominan ke PAT sih menurut admin. Karena sejak perubahan dari KTSP ke K13 semuanya juga berubah..  

Latihan Soal dan Jawaban PAT Bahasa Inggris Kelas 11 SMA 2020 K13

Latihan Soal dan Jawaban PAT Bahasa Inggris Kelas 11 SMA 2020 K13

Admin membagikan soal dalam bentuk online dan pdf yang mana bisa sobat download secara gratis di bawah ini. Dengan jumlah keseluruhan soal sebanyak 50 butir soal dan kunci jawabannya pun sudah terletak di bawah masing - masing soal.

Untuk soal PDF sobat bisa print out dan mempelajarinya secara hard file agar lebih mudah. Dan juga admin harap soal ini bisa bermanfaat untuk sobat yang sekolahnya menggunakan kurtilas tersebut..

Latihan Soal dan Jawaban PAT Bahasa Inggris Kelas 11 SMA 2020 K13 PDF, DOWNLOAD
Yapps, langsung saja berikut ini adalah  Latihan Soal dan Jawaban PAT Bahasa Inggris Kelas 11 SMA 2020 K13. Selamat mengerjakan...

This text is for questions 1 to 5

Making fried bananas is very easy. First, take some good bananas and some frying oil. Slice the bananas into thin slices, and then fry them in very hot oil until they turn brown. If you like, you can sprinkle some sugar on top. Otherwise, roll the bananas in flour before you fry them.

1. The materials are needed to make fried bananas are….
A. Banana and flour
B. Banana
C. Banana, flour, sugar and frying oil
D. Banana, sugar, flour
E. Fried banana

Jawaban : C

2. Then fry them in very hot oil until…… (in line 2) . The word “them” (line 2) refers to …
A. Bananas
B. Sugar
C. Fried banana
D. Flour
E. Frying oil
Jawaban : A

3. The material process verbs are found in the text are …
A. Take, fry, sprinkle, roll
B. Take, roll
B. Slice, take, fry
D. Take, slice, fry, sprinkle, roll
E. Slice, fry
Jawaban : D

4. We can find some temporal conjunctions are mentioned in the text.They are...…
A. First, then, otherwise, before.
B. First, then
C. First, then, before.
D. Before
E. Then, before
Jawaban : C

5. The kind of text for above text is called…..
A. Recount text
B. Spoof text
C. Procedure text
D. Report text
E. Narrative text
Jawaban : C

This text is for questions 6 to 10

The Importance of English

I personally think that English is the world’s most important language. Why do I say that?

Firstly, English is an international language. It is spoken by many people all over the world, either as a first or second language.

Secondly, English is also the key which opens the doors to scientific and technical knowledge,which is needed for the economic and political development of many countries in the worid.

Thirdly, English is a top requirement of those seeking jobs. Applicants who master either active or passive English are more favorable than those who do not.

From the facts above, it is obvious that everybody needs to learn English in order to greet the global era.

6. Which statement is not true according to the passage?
A. As an international language, English is spoken all over the world
B. English is needed for the economics and politics development
C. People who seeks job should master English either active or passive
D. As an important language, English costs much money for the learners
E. People who masters English more will get a better job sooner
Jawaban : D

7. Everybody needs learnng English to greet the global era. The underlined word has close meaning with ...
A. Receive
B. Agree to take
C. Tolerable
D. Welcome
E. Accept
Jawaban : D

8. How many arguments are mentioned on the text?
A. One
B. Two
C. Three
D. Four
E. Five
Jawaban : C

9. Thirdly, English is a top requirement of those seeking jobs (paragraph 4). The synonym of the underlined word is ...
A. Checking
B. Looking for
C. Looking at
D. Refusing
E. Accepting
Jawaban : B

10. Applicants who master either active or passive English are more favorable than those who don’t.
A. Applicants are people who work in the office.
B. Applicants are people who master in English
C. Applicants are people who search job
D. Applicants are people who have ability in English
E. Applicants are people who lead a company
Jawaban : C

11. A Tsunami is … by an earthquake affecting the seabed.
A. Causing
B. Caused
C. Cause
D. Causes
E. Because 
Jawaban : B

12. The harbour … by the Dutch in 1887.
A. Was built
B. Is built
C. Have built
D. Built
E. Build 
Jawaban : A

13. If you eat too much fast food, you … get overweight.
A. Would
B. Would have
C. Will be
D. Have
E. Will
Jawaban : E

14. We would only get the benefit of exercise, physically and mentally, if we … it regularly.
A. Did
B. Do
C. Done
D. Are
E. Were 
Jawaban : A

15. Unless you … the teacher, she will forever think that you are a liar.
A. Tell it to
B. Told it to
C. Had told it to
D. Have told it to
E. Are telling it to
Jawaban : A


16. When the sun sets, it … dark.
A. Would get
B. Would have Gotten
C. Gets
D. Got
E. Will get
Jawaban : E

17. If I won the speech competition, I ... you in your favourite restaurant.
A. Will treat
B. Would treat
C. Would have treated
D. Had treated
E. Have treated
Jawaban : B

18. If he … your number, he would have called you.
A. Has known
B. Had known
C. Have known
D. Knew
E. Know
Jawaban : B

This text is for questions 19 to 22

The polar bear is a very big white bear. We call it the polar bear because it lives inside the Arctic Circle near the North Pole. There are no polar bears at the South Pole.

The polar bears live at the North Pole. There is only snow, ice and water. There is no land.

These bears are three meters long, and weigh 450 kilos. They can stand up on their back legs because they have very wide feet. They can use their front legs like arms. The polar bears can swim 120 kilometers. They catch fish and sea animals for food. They go into the sea when they are afraid.

People like to kill the polar bears for their beautiful white coats. The governments of Canada, the United States, and Russian say that no one can kill polar bears now. They don’t want all of these beautiful animals to die.

19. What does the passage mainly discuss?
A. The size of polar bears
B. Where polar bears live
C. The habitat of polar bears
D. Why people hunt polar bears
E. A brief description of polar bears 
Jawaban : E

20. What is the main idea of the last paragraph?
A. Polar bears are very big animals
B. The polar bears are tame animals
C. Polar bears live at North Pole
D. There are no polar bears at South Pole
E. Polar bears are hunted because of their beautiful white coats 
Jawaban : E

21. Which of the following statements is NOT TRUE about a polar bear?
A. A polar bear weighs 450 kilos
B. A polar bear is three meters long
C. A polar bear goes into the sea when it is furious
D. A polar bear catches fish for food
E. A polar bear can swim 120 kilometers 
Jawaban : C

22. A polar bear goes into the sea when it is afraid.

The word afraid is similar to ……..
A. Shy
B. Angry
C. Scared
D. Furious
E. Shocked
Jawaban : C

This text is for questions 23 to 27

Please follow these procedures in order to make a machine withdrawal from your City Bank checking or saving accounts:
1) Insert your card face up into the card shot on the machine teller.
2) Enter your four- digit identification number on the numbered buttons.
3) Press the withdrawal button for checking or the button for savings.
4) Enter the amount withdrawal, either fifty or one hundred dollars, on the numbered buttons, and wait for your receipt to be printed.
5) Remove your card from the slot. The drawer will open with receipt and your cash withdrawal in fifty dollar pocket.

All customers are limited to two withdrawals in one twenty-four-hour period. If you attempt to withdrawal more than the limited number of times, your card will be retained in the machine, and you will have to reclaim it in person at your main branch bank.

23. What is the main idea of this passage?
A. How to open an account at City Bank
B. How to use the City Bank machine-teller.
C. How to get a City Bank card.
D. How to make deposits and withdrawals at City Bank.
E. How to close an account at City Bank
Jawaban : B

24. What happens when you remove your card from the machine?
A. Your identification number appears on a screen.
B. The drawer opens with your cash in it.
C. The process stops immediately.
D. Your receipt is printed.
E. Your money will be lost.
Jawaban : B

25. All of the following steps must be performed in order to withdraw money from your accounts, except:
A. The identification number must be entered.
B. Your card must be inserted in the machine.
C. The amount of the withdrawal must be entered.
D. The card must be reclaimed in person from a bank teller.
E. You have to press the withdrawal button.
Jawaban : D

26. In step 5,the word “slot” is the closest meaning to …
A. Envelope
B. Drawer
C. Opening
D. Box
E. Pocket
Jawaban : B

27. The word ‘it” in line 10 refers to …
A. Machine
B. Money
C. Number
D. Bank
E. Card 
Jawaban : E

This text is for question 28 to 31

Denpasar Moon
Denpasar moon shining on an empty street
I returned to the place we used to meet
Denpasar moon shine your light and let me see
That my love is still waiting there for me.
I saw you standing there
Through the rain I saw you turn and smile
Were you waving to me
Through the rain I ran across the street.
But you were gone
There was no one
You had vanished with my dreams.
Denpasar moon shining on an empty street
I returned to the place we used to meet
Denpasar moon shine you light and let me see
That my love is still waiting there for me
But you were gone
There was no one
You were gone flying homeward
You were gone
There was no one
You had vanished with my dreams
Denpasar moon shining on an empty street
I returned to the place we used to meet
Denpasar moon shine you light and let me see
That my love is still waiting there for me
That my love is still waiting there for me
Denpasar moon

28. What is the song “Denpasar Moon” about?
A. A girl misses her lover
B. A boy looks for moon in Denpasar
C. Someone tours in Denpasar
D. Somebody is waiting her friends
E. Dreams never come true on an empty street
Jawaban : A


29. “I returned to the place we used to meet”. What is the synonym of ‘returned’?
A. Visited
B. Came
C. Came back
D. Lost
E. Borrowed 
Jawaban : C

30. How does this song make you feel?
A. Happy
B. Enjoy
C. Boring
D. Sad
E. Interesting 
Jawaban : D

31. When did the incident happen?
A. Afternoon
B. Night
C. Morning
D. Night and morning
E. Afternoon to night
Jawaban : B

This text is for question 32 to 36

Elephants are great mammals. They are distinguished from their African counterparts by their smaller size, smaller ears, more rounded back, and a fourth toenail on each of their hind feet. They can exceed 300 kg weight. They have thick, dry skin with a small amount of stiff hair, and are grey to brown in colour. Female Asian elephants have rudimentary tusks.

Elephants have a diverse vegetarian diet, including grasses, bamboo, legumes, bark, succulent climbers, creepers and palms. They have seasonal favourites such as fig leaves and fruits, tamarind, wood apple and mango.

They are very sociable and live in basic family units of one adult cow and her offspring. Daughters remain with their mothers, but sons leave at puberty, often joining bull groups or remaining solitary. Bull elephants associate with a family of a cow is in uterus. This species does not appear to be, territorial. Males have home ranges of about 30 square km, which increases in the dry season. Seasonal migration has been made virtually impossible, due to human development.

32 What is the purpose of the text?
A. To entertain the readers with the knowledge
B. To explain a particular animal
C. To amuse the reader with a funny story
D. To report about the American elephants
E. To describe about Asian Elephant in general
Jawaban : E


33 What is the text about?
A. Animals
B. Mammals
C. Elephants
D. Sri Langka
E. Vegetarians diet
Jawaban : C

34 The second paragraph tells us ...
A. How genius the elephants are
B. How friendly elephants are
C. What elephants eat
D. How diligent elephants are
E. How sociable elephants are
Jawaban : C


35 ... her offspring (par. 3) the word “her " refers to…
A. Elephants
B. Family
C. Units
D. Adult cow
E. An adult
Jawaban : D

36 Which statement is true?
A. Elephants are small creature
B. Elephants have a diverse meat diet
C. Elephants are tame animals
D. Elephants have got many different colours of skin
E. Elephants have smooth and dry skin with small amount, of stiff hair 
Jawaban : C

This text is for question 37 to 40

In Australia there are three levels of governments.They are the federal governments, state governments and local governments. All of these levels of government are necessary. This is so for a number of reasons.

First, the federal governments are necessary for the big things. They keep the economy in order and look after things like defense.

Similarly, the state governments look after the middle sized things.

For example they look after law and order, preventing things like vandalism in schools.

Finally, local governments look after the small things. They look after things like collecting rubbish, otherwise everyone would have diseases.

Thus, for the reasons above, we can conclude that the three levels of governments are necessary

37 The Communicative Purpose of the text is ...
A. To tell something to readers.
B. To describe what something is like.
C. To recommend on how to do something.
D. To convince the readers that something is case.
E. To entertain the readers with the story 
Jawaban : D

38 The main idea of the first paragraph is ...
A. There are three important levels of government in Australia.
B. The federal government is necessary for the big things.
C. The state governments look after the middle sized thing.
D. The local governments look after the small things.
E. The three levels of government are unnecessary in Australia
Jawaban : A

39 The level of government that looks after the law and order is ...
A. The federal government
B. The state government
C. The local government
D. The australian government
E. The american government
Jawaban : B

40 .....local governments look after the small things....(paragraph 5)
The synonym of the underlined word is.....
A. Search
B. See
C. Stare
D. Look for
E. Take care of
Jawaban : E

This text is for question 41 to 46

Complete the text with the right words

Life and times of Ki Hajar Dewantara (Raden Mas Suwardi Suryaningrat)

The development of good character should be the heart and soul of education, and (41 …) dominate the spirit of teaching. This was the philosophy of the “Father of Education” in Indonesia, Ki Hajar Dewantara. The reason, he said, was that teaching and character building were like two sides of a coin,and should not be (42 …).

Education, by definition, means guiding student lives in a strong foundation of (43 …) character, so that they would be civilized humans of highest moral fibre, thus laying the foundation of a great nation without distinction of religion, ethnicity, customs, economic and social status.

Ki Hajar Dewantara was born in the royal family of Yogyakarta on 2nd May 1889. His (44 …) name was Raden Mas Suwardi Suryaningrat which he later changed to renounce his connections with the royal family. He transformed himself into an activist, columnist, (45 …) and pioneer of education for Indonesians. He fought for rights of Indonesians during Dutch and Japanese colonial eras.

He was born into an aristocratic family that granted him the privilege of free access to education of his choice. He got his primary education from ELS (Europeesche Lagere School), then he continued his education at Stovia (Java Medical School) but due to health reasons he couldn't finish it. He started writing for newspapers and eventually all his writings were focused on Indonesian patriotism, thus anti Dutch. He (46 …) in the early activities of Budi Utomo and the Indiesche Party, which were both important in the early development of the “movement” that grew up with a nascent Indonesian national political consciousness

41 A. Maybe
B. Should
C. Must
D. May
E. Ought 
Jawaban : B

42 A. Separated
B. Different
C. Joined
D. Added
E. Met 
Jawaban : A
43 A. Best
B. Worst
C. Bad
D. Good
E. Well 
Jawaban : D

44 A. Had given
B. Gave
C. Was given
D. Give
E. Given 
Jawaban : E

45 A. Politic
B. Political
C. Politician
D. Politics
E. Politechnic 
Jawaban : C

46 A. Involved
B. Involve
C. Have involved
D. Is involved
E. Was involved 
Jawaban : A
This text is for question 47 to 50

My Heart Will Go On
Every night in my dreams
I see you I feel you
That is how I know you
Go on
Far across the distance
And spaces between us
You have come to show you
Go on
Near far wherever you are
I believe that the
Heart does go on
Once more you open the door
And you’re here in my heart
And my heart
Will go on and on
Love can touch us one time
And last for a lifetime
And never go till we’re gone
Love was when I loved you
One true time I hold to
In my life
We’ll always go on
Near, far, wherever you are
I believe that
The heart does go on
Once more you open the door
And you’re here in my heart
And my heart
Will go on and on
You’re here
There’s nothing I fear
And I know
That my heart will go on
We’ll stay
Forever this way
You are safe in my heart
And my heart will
Go on and on, Ohh.....

47. “There’s nothing I fear” What is the similar word of the underlined word?
A. Worried
B. Fine
C. Bore
D. Angry
E. Dissatisfied
Jawaban : A

48. “That my heart will go on”. What is opposite of “go on”?
A. Continue
B. Run
C. Went
D. Stop
E. Visit 
Jawaban : D

49 What is the topic of song?
A. Romance
B. Fighting
C. Educating
D. Friendship
E. Living 
Jawaban : A

50 What is the moral value of the song” My Heart Will Go On”?
A. We should have a dream in this life
B. We should go on to safe
C. We should love our lover forever
D. We must open our heart to someone
E. We should save our heart in this life
Jawaban : C



Demikian artikel tentang Latihan Soal dan Jawaban PAT Bahasa Inggris Kelas 11 SMA 2020 K13. Semoga bermanfaat..
Advertisement

Baca juga:

Comment Policy: Silahkan tuliskan komentar Anda yang sesuai dengan topik postingan halaman ini. Komentar yang berisi tautan tidak akan ditampilkan sebelum disetujui.
Buka Komentar
Tutup Komentar