Skip to main content

Latihan Soal PAT Bahasa Inggris Kelas 10 SMA 2020 K13 dan Jawaban

Latihan Soal PAT Bahasa Inggris Kelas 10 SMA 2020 K13 dan Jawaban
Soal UKK/PAT Bahasa Inggris Kelas 10 SMA kurikulum 2013 terbaru semester 2 - Hai sobat, selamat datang di blog soalprediksi.com. Guna keperluan soal latihan untuk siswa - siswi sekalian. Di kesempatan kali ini admin akan membagikan soal PAT bahasa inggris kelas 10.

Ujian PAT bahasa inggris kelas 10 SMA diadakan setelah sobat menyelesaikan tahap semester genap/2. Dan juga menggunakan materi terkait di semester 2 tersebut.
Terutama di mapel bahasa inggris ini sobat diharuskan untuk mendalami kosa kata serta penerapan bahasa yang tepat. Mencari referensi pun juga bisa menjadi faktor tepat untuk memiliki nilai yang bagus.

Seperti artikel ini.

Latihan Soal PAT Bahasa Inggris Kelas 10 SMA 2020 K13 dan Jawaban

√Baru, Soal dan Jawaban PAT Bahasa Inggris Kelas 10 (+Pdf)

Jumlah soal yang admin bagikan cuma terdiri dari 1 paket soal berisi 50 butir soal pilihan ganda, dengan kunci jawaban lengkap di dalamnya. Dan untuk file-nya sendiri dalam bentuk PDF yang terletak di bawah ini. Bisa sobat download secara gratis kok..

Latihan Soal PAT Bahasa Inggris Kelas 10 SMA 2020 K13 dan Jawaban, DOWNLOAD

Yapps, langsung saja berikut ini adalah Latihan Soal PAT Bahasa Inggris Kelas 10 SMA 2020 K13 dan Jawaban. Selamat mengerjakan....

Choose The Best Answer !

This text is for questions no.1 -3

To explore your talent, there will be some contests for students. First, singing, between two and five students from each class. Then, stand-up comedy, one or two people from each class. Finally, a short drama, with open numbers of participants, for about ten minutes. Each class should join at least one of the contests. For further information, please contact Ms. Inna.
Thank you.
1. How many contests will be held?
A. Two.
B. Four. .
C. Six
D. Three
E. Five 

Answer : D

2. How long will the drama be?
A. Five minutes.
B. Ten minutes.
C. Fifteen minutes.
D. Twenty minutes
E. Twenty-five minutes

Answer : B

3. Which of the following statements is TRUE based on the text?
A. Every class should join all the contests.
B. The event is to celebrate the school’s anniversary.
C. There should be five students participating in the drama.
D. The singing participants should be between two and five students from each class.
E. There should be three students participating in the stand-up comedy from each class.

Answer : D

This text is for questions no.4-9


Dear diary,
Last Sunday morning, Aunt Emily made an announcement. She told us that she was going to take us on a cruise! I was very surprised, knowing how expensive a holiday like that could be. However, we agreed. We aren’t a wealthy family, but we do have a little money put aside, over the years, which we usually use part of, for vacations.

When the day of departure finally arrived, We were thrilled to see how huge and luxurious the ship was. Our cruise liner sailed distinguishly out to sea, as our holiday began.

What a disappointment! There was so little to do on board. The boredom almost drove us mad. We visited several ports, but we didn’t have the freedom to do what wanted to. Furthermore, we had to follow a very tight schedule of guided tours an visits to museums. It was an uninteresting experience!

4. How did the writer and his/her family travel on vacation ?
A. By car
B. By ship
C. By bus
D. By train
E. By plane

Answer : B

5. Whose idea was it for havingsuch a vacation?
A. The writer
B. The writer`s mother
C. The writer`s father
D. The writer`s uncle
E. The writer`s aunt

Answer : E

6. What did the writer feel to see the cruise ship?
A. Disappointed
B. Bored
C. Nervous
D. Excited
E. Sad

Answer : D

7. Why did the writer feel bored during the journey?
A. He/she didn`t have the freedom to do what he/she wanted
B. He/she didn`t go with all his/her family
C. The landscape was not interesting at all
D. He/she knew nobody in the cruise
E. The crew were not friendly

Answer : A

8. “Furthermore we had to follow a very tight schedule .... “ ( paragraph 3). What is the antonym of tight ...
A. Long
B. Boring
C. Free
D. Continuous
E. strict 

Answer : C

9. “Finally your dream has come true “ A similar meaning of the underlined word is ...
A. at last
B. hopefully
C. originally
D. at once
E. at the moment

Answer : A

This text is for questions no. 10-17

My Day at the Beach

Last week my friend and I were bored after three weeks of holidays, so we rode our bikes to Smith Beach, which is only five kilometers from where I live. When we arrived at the beach, we were surprised to see there was hardly anyone there. After having a quick dip in the ocean, which was really cold, we realized one reason there were not many people there. It was also quite windy.

After we bought some hot chips at the takeaway store nearby, we rode our bikes down the beach for a while, on the hard, damp part of the sand. We had the wind behind us and, before we knew it, we were many miles down the beach. Before we made the long trip back, we decided to paddle our feet in the water for a while, and then sit down for a rest. While we were sitting on the beach, just chatting, it suddenly dawned on us that all the way back, we would be riding into the strong wind.

When we finally made it back home, we were both totally exhausted! But we learned some good lessons that day.

10. What is the purpose of the text above?
A. Retell events for the purpose of explaining
B. Retell events for the purpose of informing or entertaining
C. Retell events for the purpose of persuading
D. Retell experience for the purpose of entertaining
E. Retell events for the purpose of research

Answer : A

11. When did the writer go to the beach?
A. Yesterday
B. Last week
C. Three weeks of holidays
D. Now
E. then

Answer : C

12. What is the name of the beach?
A. John
B. Brown
C. Alpha
D. Omaha
E. Smith

Answer : E

13.Which is not true based on the story?
A. The writer and his friends went to the beach because they were boring
B. They bought some hot chips
C. Many people were at the beach when they got there
D. It needed to ride about 5 kilometers to reach the beach
E. They were facing windy road

Answer : C

14.Who are the participants in the story?
A. The readers
B. The people
C. The hot chips
D. The writer and his friend
E. Smith

Answer : D

15.How did the story end?
A. Embarrassing
B. Happy
C. Sad
D. Annoying
E. Funny

Answer : B

16.How is the generic structure of recount?
A. Orientation-events-reorientation
B. Orientation-twist-reorientation
C. Twist-events-reorientation
D. Orientation-events-evaluation
E. Goal-materials-steps

Answer : A

17.Which of the following word belongs to temporal sequence?
A. After
B. Arrived at
C. Hot chips
D. Three weeks
E. was

Answer : A

This text is for questions no.18-23

Our trip to the Blue Mountain

On Friday, we went to the Blue Mountain. We stayed at David and Della’s house. It has a big garden with lots of colorful flowers and tennis court.

On Saturday, we saw the Three Sisters and we went on the scenic railway. It was scary. Then, Mom and I went shopping with Della. We went to some antique shops and I tried on some old hats. On Sunday, we went on the scenic Skyway and it rocked. We saw cockatoos having shower.

In the afternoon, we went home

18. The text above belongs to……
A. Narrative
B. Report
C. Recount
D. Spoof
E. News Item

Answer : C

19. How many days did they take their trip?
A. three days
B. five days
C. four days
D. six days
E. two days

Answer : A

20. Whose trip is actually stated in the text?
A. The writer and his/her mother
B. The writer and the reader
C. The writer and David
D. The writer and Della
E. the writer and his/her mother, and Della

Answer : A

21. When did they go home?
A. on Sunday afternoon
B. on Saturday afternoon
C. on Friday afternoon
D. on Friday afternoon
E. on Saturday morning

Answer : A

22. “Our trip to the Blue Mountain”.The underlined word has the same meaning as…..
A. Journey
B. Gift
C. Experience
D. Mission
E. desire

Answer : A

23. The purpose of the text is ……..
A. to tell someone how to do or make something
B. to entertain the reader
C. to tell what happened
D. to teach or to inform the reader
E. to extend the reader’s imagination

Answer : C

This text is for questions for no.24-26

Last month, I travelled to several cities in Sumatra. From Jakarta, I went by a bus to Merak harbour. I had to take a ferry to pass the Sunda strait, from Merak to Tanjung Karang. Then, I travelled from Tanjungkarang to Palembang. I stayed two days in Palembang. Then, I got the train from from Palembang to Lubuklinggau. I stayed one night there and the next day I took a bus to Bukitinggi. The journey lasted twenty four hours. I spent two weeks around Bukitinggi. I visited the Sianok,Canyon, Lake Maninjau and Istano Pagaruyung. After my week in Bukitinggi, I travelled by bus to Lake Toba, the largest lake in the Southeast Asia. This area has beautiful scenery and contains many examples of Batak houses and`graveyards. After a few days on Samosir Island, I travelled to Medan and from there to the Gunung Leuser National Park. This is the largest national park in south east Asia. I saw orang-utans, monkeys rhinos, and many beautiful birds. I visited the rain forest. It was beautiful. My last few days were spent in Banda Aceh. I really enjoyed this city.

24. What is the main idea of the paragraph above?
A. The beauty of lake Toba
B. The beauty of Sumatra Island
C. The largest Lake in Southeast Asia.
D. The biggest National Park in Asia
E. The writer`s nice trip to Sumatra 

Answer : E

25.The following statement is NOT TRUE based on the passage.
A. The writer didn`t get an exciting trip
B. The writer probably lives in Jakarta
C. The writer stayed in Palembang a couple of days.
D. The view of Sumatra is nice
E. Banda Aceh is neat and clean

Answer : A

26. This area has beautiful scenery and contains many examples of Batak houses and`graveyards.
The underlined word means ....
A. Places for staying the night
B. Buildings for having lunch or dinner
C. Places for exhibition
D. Places for burying the deads
E. Places for shopping 

Answer : D

Complete the paragraph with the suitable word !

Last week my youngest brother, Teddy, (26) …. His birthday. We held a small party for him. To make him more cheerful , I decided to dress up like a clown. I put thick cosmetics on my face and wore a clown costume. It (27) … very colorful. Teddy screamed happily when he saw me walking like a clown. I was glad that all guests were also (28) …
27. A. celebrate
B. celebrates
C. celebrated
D. is celebrating
E. has celebrated

Answer : C

28. A. is
B. be
C. are
D. were
E. was

Answer : E

29. A. disappointed
B. annoyed
C. touched
D. entertained
E. surprised

Answer : E
30. Touched – was - her birthday – Nadya – a surprising party – when – held – for – her family
1 2 3 4 5 6 7 8 9
The correct arrangement of the jumbled words is …
A. 4-2-1-6-9-8-7-3-5
B. 4-2-1-6-9-7-5-8-3
C. 4-2-1-6-9-3-8-5-7
D. 4-2-1-6-8-7-9-3-5
E. 4-2-1-6-7-5-3-8-9

Answer : B

This text is for questions no.31-34

James Watt was a great Scottish engineer of the 18th century. He did not actually invent the steam engine. Instead, he

Improved it. A man named Thomas Savery invented the first primitive steam engine in 1698. A man named Newcomen started making steam engines to pump water from mines in 1712. However , Watt is famous for inventing an improved version in 1769.

James Watt was born in Greenock on January 19, 1736. Hs father, also called James, was shipbuilder. As a boy Watt attend the local grammar school where he studied classics and mathematics. The young Watt also liked making models.

Eventually, watt decided to become a maker of mathematical instruments, such as quadrants and compasses. In 1755 he went to London, but only lived there for two years before moving to Glasgow.

In 1964 Watt improved on a model of a Newcomen steam engine. In the Newcomen`s the steam was pushed into a cylinder, then condensed back into water. A year later Watt realised it would be more efficient to condense the steam in another chamber separate from the cylinder. However , it was not until 1769 that Watt patented his knew idea, the separate condenser.

In 1766 Watt landed a job as a land surveyor marking out land for canals and eight years later he moved to Birmingham. In 1775 he went into partnership with MatthewBoulton and began making steam engines which were used for pumping water out of mines.

By 1780 the Industrial Revolution was beginning to transform life in Britain and Watt adapted his steam engines to provide a rotary motion so they could be used to power machines in new factories. In 1781 he used the sun and planet gear to do this and four years later, steam engines were used to power machines in cotton mills for the first time.

Meanwhile, in 1782 Watt invented another major improvement, the double-acting steam engine. In 1788 he invented the fly ball governor to regulate the speed of steam engines and a pressure gauge in 1790.

In 1785 Watt was elected a fellow of the royal society and he retired from business in 1800.

James Watt died on August 25, 1819 and was buried in Birmingham. Finally, in 1882 a unit of electrical power was named the watt his honor.

31.What is the text about ?
A. James Watt`s experience
B. James watt`s family life
C. James Watt`s jobs and inventions
D. James Watt and his colleagues
E. James Watt`s business

Answer : C

32.The following are correct about James Watt , EXCEPT ...
A. He moved to Birmingham in 1773
B. He had worked as a land surveyor
C. His name is used to name a unit of electrical power
D. He was the third man to improve a steam engine
E. He patented the separate condenser for a steam engine

Answer : A

33.What is the main idea of paragraph 7?
A. Watt`s double- acting steam engine
B. Watt`s inventions to improve steam engines
C. The time watt improved steam engines
D. The use of the fly ball governor in steam engines
E. The equipment to improve the speed of steam engines

Answer : B

34.‘... he retired from business in 1800.’ (Last paragraph). The underlined word has similar meaning to ...
A. Began
B. aused
C. Joined
D. Closed
E.  withdrew

Answer : B

35.Since ... English class. Armand made has many friends. The suitable adverb phrase to complete the sentence is ..
A. Armand attends
B. Attended
C. Attending
D. Armand attending
E. Attending Armand

Answer : C

36.... to ride bicycle, Adi walked to work every morning. The suitable adverb phrase to complete the sentence is ...
A. Because he unable
B. Unable
C. Being unable
D. Unabling
E. Because we were unable

Answer : C

This text is for questions no. 37-40

Once upon a time, a rabbit wanted to cross a river but he could not swim. He had an idea. He saw a boss of crocodile swimming in the river. The rabbit asked the boss of crocodile, "How many crocodiles are there in the river?" The boss of crocodile answered, "We are twenty here." "Where are they?" the rabbit asked for the second time. "What is it for?" the boss of crocodile asked.

"All of you are good, nice, gentle and kind, so I want to make a line in order. Later I will know how kind you are,"" said the rabbit. Then, the boss of crocodile called all his friends and asked them to make a line in order from one side to the other side of the river. Just then, the rabbit started to count while jumping from one crocodile to another. One…two…three…four…until twenty, and finally, he thanked all crocodiles because he had crossed the river.

37.The story mainly tells about ….
A. twenty crocodiles
B. the boss of the crocodile.
C. a rabbit and twenty crocodiles.
D. A rabbit and the boss of crocodile
E. The boss of the crocodile and all his friends

Answer : C

38.We know from the first paragraph that the rabbit actually wanted …
A. to cross the river
B. to swim across the river.
C. to meet the boss of crocodile.
D. To know where the crocodile are
E. To know the number of crocodiles there 

Answer : A

39.How did the rabbit cross the river?
A. By swimming across the river
B. By diving across the river.
C. By jumping from one crocodile to another..
D. By giving gratitude to all crocodiles.
E. By making a line of crocodiles

Answer : C

40.What did the boss of crocodile call his friends for?
A. To show how good they are
B. To show that the boss of crocodiles has a lot of friends.
C. To make a line in order from one side to the other side of the river.
D. To jump from one side to the other side of the river
E. To count them to be feed. 

Answer : C

This text is for questions no. 41- 44

The King’s Disease

Many years ago there was a king who was very bad tempered. Everyone was afraid of him. The king was bad tempered because he was often ill. He was often ill because he ate and drank too much.

“I am always ill”, the king told his doctor. “Why can’t you cure me?” the doctor did not want to tell the king the reason. He knew this would make the king very angry. “I give you the best medicine, your majesty” he said “I do my best.”

“your medicine make me worse’, the king said. “You must cure me before the end of the month or I shall put you in prison. You are trying to poison me.”

‘Perhaps your food is making you ill”, the doctor said. This was a polite way of saying, “You eat too much.”

“Nonsense”, the king shouted. “My cook is the best cook in the world. No, I am ill because you are a fool. You do not know how to cure me. I pay you to make me well, but what happens? I have stomachache and headache everyday. Now go and study your books. Fine a cure for my disease or…….”

“Yes, yes, yes Majesty.” The doctor said and went to his room. He made a lot of new medicine but it did no cure the king.

At last, a few days before the end of the months, the doctor went into the forest. He wanted to see a wise old monk and ask for his advice.

41.Why were people afraid of the king?
A. Because he was bad tempered
B. Because he ate and drank too much
C. Because he did not like doctors
D. Because no one could cure him
E. Because he was often ill

Answer : A

42.Why did the doctor not want to tell the king the truth about his illness?
A. He could not cure the king
B. The king would die
C. The king would become very angry
D. The would drink poison
E. The king would be insensible

Answer : C

43.What was making the king ill?
A. Poison
B. Too much eat and drink
C. Bad medicine
D. Too much medicine
E. Too lessmedicine

Answer : B

44.How much food did the doctor think the king ate?
A. Too much
B. Enough
C. Not Enough
D. Not at all
E. At all

Answer : A

This song is for questions for no.45-46

HERO

There`s a hero if you look inside your heart
You don`t have to be afraid of what you are
There`s an answer if you reach into your soul
And the sorrow that you know will melt away

And then a hero comes along
With the strength to carry on
And you cast your fear aside
And you know you can survive
So when you feel like hope is gone

Look inside you and be strong
And then you will finally see the thruth
That a hero lies in you

It`s a long road when you face the world alone
No one reaches out a hand for you to hold
You can find love if you search within your self
And the emptiness you felt will disappear

Lord knows dreams are hard to follow
But don`t let anyone tear them away
Hold on, there will be tomorrow
In time you will find the way

45.What message can we learn from the song ?
A. allow anyone tear our dreams
B. don`t be afraid of what we are since everyone is a hero
C. we never find the solution of our problems
D. the sorrow changes to sadness
E. people face the world alone

Answer : B

46.“With the strength to carry on” What the opposite of underlined word ?
A. power
B. sorrow
C. dream
D. weakness
E. truth

Answer : D

47.Rena said to me, “Do you close the window at night?” The indirect form is: Rena asked me…to night
A. if I closed the window
B. that I closed the window
C. when I close the window
D. that you closed the window
E. whether you closed the window

Answer : A

48.He said to me, “Don’t spend too much money!”The indirect speech is: …too much money
A. He asked me whether I spent
B. He asked me that I spent
C. He ordered me that to spend
D. He said to me that to spend
E. He told me not to spend

Answer : E

49.The teacher asked Toni,” why do you come late ?”. The indirect speech is ...
A. The teacher asked Toni why did you come late
B. The teacher asked Toni why he came late
C. The teacher asked Toni why he comes late
D. The teacher asked Toni why he has come late
E. The teacher asked Toni why he is coming late

Answer : B

50.Arrange the following jumbled sentences into the correct order.
1. She did not know what she should do to save the baby since it was circled by a ring of fire
2. The fire made her afraid, even she never cooked her meals using fire since then
3. Since then , she was never afraid of fire
4. The woman approached the sound and was very surprised seeing a baby cry loudly
5. Her husband and daughter had died several years before due to a fire
6. She entered the ring of fire and saved the baby
7. Once upon time , there was a woman living alone in her house
8. One day, she heard a baby crying on the top of a hill near her house
9. However, her pity was greater than her fear of fire
A. 7-5-2-8-1-6-9-4-3
B. 7-5-2-8-3-9-4-6-1
C. 7-5-2-8-4-3-1-9-6
D. 7-5-2-8-4-1-9-6-3
E. 7-5-2-8-6-3-9-1-4

Answer : D
Demikian artikel tentang Latihan Soal PAT Bahasa Inggris Kelas 10 SMA 2020 K13 dan Jawaban. Semoga bermanfaat..
Advertisement

Baca juga:

Comment Policy: Silahkan tuliskan komentar Anda yang sesuai dengan topik postingan halaman ini. Komentar yang berisi tautan tidak akan ditampilkan sebelum disetujui.
Buka Komentar
Tutup Komentar