Skip to main content

Latihan Soal UAS Bahasa Inggris Kelas 10 Semester 1 K13 2020 dan Jawaban

Latihan Soal UAS Bahasa Inggris Kelas 10 Semester 1 K13 2020 dan Jawaban
Soalprediksi.com - Untuk kesempatan kali ini kami akan memberikan Contoh Latihan Soal UAS Bahasa Inggris Kelas 10 Semester 1 K13 untuk tahun pelajaran 2020 dan Jawaban, dalam bentuk online dan offline (pdf) yang bisa di download dan di akses secara gratis. 

Jumlah butir soal Bahasa Inggris terdiri dari 20 soal pilihan ganda yang sudah ada kunci jawaban lengkap per masing - masing soal. Walau pun hanya sedikit, akan tetapi banyak yang memuat soal cerita yang mana hampir sesuai dengan jenis HOTS yang mengerjakannya dengan pemikiran kritis di dalamnya.

Dengan materi UAS Bahasa Inggris kelas 10 semester 1 berisikan tentang kosa kata yang dipelajari pada 6 bulan pertama tahun ajaran baru ini. Dengan Kurikulum 2013 sebagai acuannya.

Soal UAS Bahasa Inggris ini juga bisa disebut PAS (Penilian Akhir Semester) 1. Karena perubahan yang dilakukan pada perevisian kurtilas di tahun 2017.

Latihan Soal UAS Bahasa Inggris Kelas 10 Semester 1 K13 2020 dan Jawaban

Latihan Soal UAS Bahasa Inggris Kelas 10 Semester 1 K13 2020 dan Jawaban

Sebagaimana yang diketahui bahwa hasil dari Ujian Akhir Semester (UAS) bahasa inggris ini di raport akan dijadikan penentu saat sedang mendaftar ke perguruan tinggi, SNMPTN. Jadi mendapatkan nilai di setiap mata ujian sangat diwajibkan. Terutama bagi yang ingin diterima di PTN yang di impikan.

Jadi dengan tujuan itulah admin membagikan soal UAS bahasa inggris semester 1 ini. Agar bisa dijadikan sebagai bahan referensi pembelajaran untuk sobat sekalian.

Latihan Soal UAS Bahasa Inggris Kelas 10 Semester 1 K13 2020 dan Kunci Jawaban Pdf, DOWNLOAD

Baiklah, langsung saja berikut ini adalah Latihan Soal UAS Bahasa Inggris Kelas 10 Semester 1 K13 2020 dan Kunci Jawaban. Selamat mengerjakan...

1. How does Fred greet and ask name to his new friend and ask his name?
a. Hi, I’m Fred.
b. Where do you live?
c. Hi, what’s your name?
d. What’s your hobby?
e. Hi, I’m Fred. What ‘s your name?
Answer : E

2. Conversation (Dialogues)
(Informal situation)
Students at Jakarta International School are chatting in the school canteen.
Fred: “Hi, I’m Fred. What’s your name?”
Chris: “Hello, I’m Chris….nice to meet you.”
Fred: “Nice to meet you, too. Are you new here?”
Chris: ”Yes, I just arrived a week ago, with my parents.”
Fred: “Where are you from?”
Chris: “Oh I’m from Perth, Australia. How about you?”
Fred: “I’m from the UK.”
Chris: “What city are you from?”
Fred: “I’m from Manchester…hey Chris are you in sixth grade?”
Chris: “No, I’m a fifth grader. I’m turning 11 y.o this October. How old are you?”
Fred: “I’m 13 y.o…I’m a junior high student. I study in that building
(pointing at one of the buildings in the school area). By the way Where do you live in Jakarta?”
Chris: “I live in an apartment in Kebayoran Baru. It’s in South Jakarta.”
Fred: “Really? I live on Wijaya street; it’s in South Jakarta too. Can I have your number? What’s your phone number?”
Chris: “Yeah, sure…here’s my number 987345”
(female student is sitting right next to Chris and Fred wants to know her name)
Fred: “Hmmm,…Chris..do you know that girl? What’s her name?”
Chris: “Oh…that’s Rubi…she’s from New Zealand too.”
Fred: “Where does she live? Does she live in Kebarayoran as well?”
Chris: “Yes..I think so…let’s say hi to her.”
How does Fred ask Chris about his country of origin?/important]
a. Where do you liv
b. How do you get here?
c. Where are you from?
d. Where are coming from?
e. What city are you come from?
Answer : C

3. Conversation (Dialogues)
(Informal situation)
Students at Jakarta International School are chatting in the school canteen.
Fred: “Hi, I’m Fred. What’s your name?”
Chris: “Hello, I’m Chris….nice to meet you.”
Fred: “Nice to meet you, too. Are you new here?”
Chris: ”Yes, I just arrived a week ago, with my parents.”
Fred: “Where are you from?”
Chris: “Oh I’m from Perth, Australia. How about you?”
Fred: “I’m from the UK.”
Chris: “What city are you from?”
Fred: “I’m from Manchester…hey Chris are you in sixth grade?”
Chris: “No, I’m a fifth grader. I’m turning 11 y.o this October. How old are you?”
Fred: “I’m 13 y.o…I’m a junior high student. I study in that building
(pointing at one of the buildings in the school area). By the way Where do you live in Jakarta?”
Chris: “I live in an apartment in Kebayoran Baru. It’s in South Jakarta.”
Fred: “Really? I live on Wijaya street; it’s in South Jakarta too. Can I have your number? What’s your phone number?”
Chris: “Yeah, sure…here’s my number 987345”
(female student is sitting right next to Chris and Fred wants to know her name)
Fred: “Hmmm,…Chris..do you know that girl? What’s her name?”
Chris: “Oh…that’s Rubi…she’s from New Zealand too.”
Fred: “Where does she live? Does she live in Kebarayoran as well?”
Chris: “Yes..I think so…let’s say hi to her.”

How does Chris ask the city where Fred from?
a. What do you from?
b. Which city do you from?
c. What city are you from?
d. What city are come from?
e. What country are come from?
Answer : C

4. Daniel : Dad, I have good news for you. I got the first rank in my progress report.
Father : Really? I am very proud of you, son
The underlined utterance shows the feeling of.....
a. Pride
b. Wonder
c. Pleasure
d. Obligation
e. Sympathy
Answer : A

5. Anna : Are you doing your homework tomorrow ?
Nisa : No, I’m not. I did it two days ago.
Anna : Really ?
Which one the following response is suitable?
a. How nice it is.
b. How wonderful!
c. How are you today ?
d. Let’s go to the canteen.
e. How quickly you did it !
Answer : E

6. Date : September 1, 2014
To : Sastra
I would like to congratulate you on your college graduation day. You always study hard and the result pays off. Keep up the good work.

From

Arda
Who wrote the greeting card?
a. Arda did
b. Sastra did
c. Arda’s friend did
d. Arda’s father did
e. Sastra’s lecturer did
Answer : A

7. I would like to congratulate you on your college graduation day. You always study hard and the result pays off. Keep up the good work.

From

Arda
Why did Arda congratulate Sastra?
a. She is clever
b. She has studied hard.
c. She won a competition
d. She graduated from university
e. She becomes the best student
Answer : D

8. Date : September 1, 2014
To : Sastra
I would like to congratulate you on your college graduation day. You always study hard and the result pays off. Keep up the good work.

From

Arda

You always study hard and the result pays off. The italic word has similar meaning with…..
a. nice
b. diligent
c. adorable
d. fantastic
e. beautiful
Answer : B

9. After the school break, one of your friends asks you to describe your holiday to Yogyakarta.
How would you describe it in a simple and concise way?
a. Giving him/her any souvenir you bought.
b. Simply saying that Yogyakarta is beautiful
c. Showing the pictures you took during your holiday
d. Describing whole events in a detail and complete way
e. Mentioning the main points of the holiday first then waiting his/her feedback
Answer : E
10. Your cousin requests you to tell story about family gathering when he/she was absent.
Which one these you should not have to do?
a. Describing certain memorable events
b. Describing the situation, weather, place and time
c. Telling the detail information about the food and beverage
d. Mentioning the names of persons attending the family gathering
e. Saying that being absent in the gathering was a big disadvantage
Answer : E

11. I remember the day when I first got kutkut, my 7 year old cat. I wanted to name her because she was so cute. My older sister Karina convinced me to name her kutkut lucu instead; so we could call her kutkut for short. I was so fond of to Kutkut. Every time I saw her, I couldn’t walk away; I would just have to hug her. I even slept at the end of my bed, so I can hug her the whole night even though I was freezing.

I always remember so many fun times with kutkut . Like when we would run and jump off the end of our jetty, and kutkut would chase after us. When I was scared or mad, I would just hug Sandy and everything wouldn’t be so bad.

One night, right before I went to bed, my mom let her out. While I went to sleep, my mom went to call kutkut back in. But she didn’t come in, so I thought she maybe went inside my neighbor’s house. As my mom and dad went outside to look for kutkut , I became really worried. They couldn’t find her. Every ten minutes they would go out to look for her, so I went to bed hoping she was safe. I just thought she got lost and would come back tomorrow.

The next day was the worst. My mom woke us early and told me and my sister, karina, that kutkut died last night. I was so sad and did not want to do anything that day. When I was going to school, I could not stop crying. At school all my friends made me cards and tried to make me stop crying, but I couldn’t. My teacher would always look at me and ask why I was crying. Even my friend was crying with me.

When I got home I went to my room crying really loudly. I wanted to scream. I came downstairs and hugged my mom. She said we could get another cat. Then, she was trying to find a new cat on the internet. But I did not want another cat. I want kutkut . She never found one that looked like kutkut or at the same age or even in the same kind.

That night I slept with my mom and we prayed for kutkut . I kept thinking she was a ghost at the end of the bed, so I stayed closed to my mom. The next day I figured out that if kutkut was a ghost, she would not scare me or haunt me. She would be waiting for me to play with her.

I still think about kutkut every day and wish she could come back.
The type of the text is ...
a. Spoof
b. Report
c. Recount
d. Narrative
e. News item
Answer : C

12. I remember the day when I first got kutkut, my 7 year old cat. I wanted to name her because she was so cute. My older sister Karina convinced me to name her kutkut lucu instead; so we could call her kutkut for short. I was so fond of to Kutkut. Every time I saw her, I couldn’t walk away; I would just have to hug her. I even slept at the end of my bed, so I can hug her the whole night even though I was freezing.

I always remember so many fun times with kutkut . Like when we would run and jump off the end of our jetty, and kutkut would chase after us. When I was scared or mad, I would just hug Sandy and everything wouldn’t be so bad.

One night, right before I went to bed, my mom let her out. While I went to sleep, my mom went to call kutkut back in. But she didn’t come in, so I thought she maybe went inside my neighbor’s house. As my mom and dad went outside to look for kutkut , I became really worried. They couldn’t find her. Every ten minutes they would go out to look for her, so I went to bed hoping she was safe. I just thought she got lost and would come back Tomorrow.

The next day was the worst. My mom woke us early and told me and my sister, karina, that kutkut died last night. I was so sad and did not want to do anything that day. When I was going to school, I could not stop crying. At school all my friends made me cards and tried to make me stop crying, but I couldn’t. My teacher would always look at me and ask why I was crying. Even my friend was crying with me.

When I got home I went to my room crying really loudly. I wanted to scream. I came downstairs and hugged my mom. She said we could get another cat. Then, she was trying to find a new cat on the internet. But I did not want another cat. I want kutkut . She never found one that looked like kutkut or at the same age or even in the same kind.

That night I slept with my mom and we prayed for kutkut . I kept thinking she was a ghost at the end of the bed, so I stayed closed to my mom. The next day I figured out that if kutkut was a ghost, she would not scare me or haunt me. She would be waiting for me to play with her.

I still think about kutkut every day and wish she could come back.
What is the main idea of the text …
a. Kutkut’s dead
b. Looking for Sandy
c. The lost of beloved cat
d. The writer slept with her mom
e. The careless of the writer’s mom
Answer : C

13. Jurong Bird Singapore
I recently visited Singapore with my parents. We visited many interesting places. The one I enjoyed best was the Wildlife Park Jurong bird.

The Wildlife Park has a lot different animals and birds. There are over 600 animals, including penguin and Orang Utan. They are kept in their natural surroundings. I much preferred the Wildlife Park to a zoo where a lot of animals are in cages.

We were able to walk along the Orang utan. We were even allowed to touch them and to feed them. It was very exciting to be very so close to them

We saw huge snake. They looked much untamed. I got my photograph taken with one of them. It is a wonderful souvenir of my holiday in Singapore.

We also went to see the crocodiles. The Wildlife Park has a lot of fresh-, water and salt-water crocodiles. Some of them were very big and scary with, huge teeth. I did not get very close to them.

We also visited the aviary. There were some very colourful birds there. I really liked an old parrot which could talk. I wish we could have spent more time in the Wildlife Park. There was so much to see.
What is the main idea of paragraph 2?
a. The wild life park has a lot a fresh water and salt water crocodiles.
b. The wild life park has a lot different animals and birds
c. We were able to walk along the orang utan
d. I much preferred the wildlife park to a zoo
e. I recent visited sonly with my parents.
Answer : B

14. Jurong Bird Singapore
I recently visited Singapore with my parents. We visited many interesting places. The one I enjoyed best was the Wildlife Park Jurong bird.

The Wildlife Park has a lot different animals and birds. There are over 600 animals, including penguin and Orang Utan. They are kept in their natural surroundings. I much preferred the Wildlife Park to a zoo where a lot of animals are in cages.
We were able to walk along the Orang utan. We were even allowed to touch them and to feed them. It was very exciting to be very so close to them

We saw huge snake. They looked much untamed. I got my photograph taken with one of them. It is a wonderful souvenir of my holiday in Singapore.

We also went to see the crocodiles. The Wildlife Park has a lot of fresh-, water and salt-water crocodiles. Some of them were very big and scary with, huge teeth. I did not get very close to them.

We also visited the aviary. There were some very colourful birds there. I really liked an old parrot which could talk. I wish we could have spent more time in the Wildlife Park. There was so much to see.

What is the generic structure of the text?
a. orientation > complication > resolution
b. Orientation > events > re-orientation
c. General classification > description
d. Identification > description
e. Goal > material > steps
Answer : B

15. At a quarter to three one afternoon, a little girl, about seven years old, was found wandering outside a police officer in Jenderal Sudirman Street. She was wearing a light blue night dress and shoes that were too large for her.

“What’s your name? Where do you live?” a kind policeman asked her. But the little girl looked at him and didn’t say anything. No one seemed to know this lost child. Since the police couldn’t get any information from her, they sent her to Yogya Children’s Center.

At the Children’s Center, the little remained silent and didn’t talk to anyone. As the people didn’t know her name, they began to call her ‘Little One’. ‘Little One’ underwent a medical examination which showed that she was not a normal, healthy child. Although she was not dumb, she remained silent for four days. It was only then that she began to talk.
The nurses looked after her just as they did to other children, and ‘Little One’ seemed quite happy and contended. She was always cheerful and responsive, although she was a bit slow in understanding instructions. When she was allowed to go out of her ward, her face beamed with curiosity and excitement.
Meanwhile, the police tried to find her parents. Their efforts proved worthless when no one came to claim her. She was ‘nobody’s child’.

‘Little One’ had no place to go. The Center became her home.

What does the text mainly about?
a. A little girl with no parents.
b. A child under medical examination.
c. A nurse who take care of children.
d. A policeman who was kind to children.
e. A child who always cheerful and responsive.
Answer : A

16. It was the night of the fair, and the children at Muhammad taufik’s school were really excited. They ran down the path out of school as fast as they could. Muhammad taufik ran all the way home, and changed into his jeans and sneakers. He ate his dinner quickly, and sat at the window waiting for his dad to come home. He couldn’t wait for six o’clock when the fair would begin. He had been saving his pocket money for weeks.

When Muhammad taufik and his family arrived at the fair, it had just opened. Already there were crowds of people swarming around footstalls, displays and dozens of rides. “Can I buy some chips and a drink?” asked MUhammad Taufik.

“Okay,” said Muhammad taufik’s dad. “But hang on tightly to your wallet, there’s a lot of people around.” “I’ll be fine,” said Muhammad taufik impatiently.

He found a footstall, and ordered his food. When the man brought his chips and drink, without thinking, MUhammad Taufik put his wallet on the counter and picked up his food and drink. When he glanced back, his wallet had vanished! MUhammad Taufik desperately looked around him, but it was no use. If only he’d listened to his dad. All his pocket money was gone.

What happened with Muhammad taufik’s wallet in the fair?
a. It was used to save his pocket money for weeks..
b. It was given by his father in his birthday.
c. It was used to buy his food and drink.
d. It was put on the counter carefully.
e. It might be taken by other person.
Answer : E

17. It was the night of the fair, and the children at Muhammad taufik’s school were really excited. They ran down the path out of school as fast as they could. Muhammad taufik ran all the way home, and changed into his jeans and sneakers. He ate his dinner quickly, and sat at the window waiting for his dad to come home. He couldn’t wait for six o’clock when the fair would begin. He had been saving his pocket money for weeks.

When Muhammad taufik and his family arrived at the fair, it had just opened. Already there were crowds of people swarming around footstalls, displays and dozens of rides. “Can I buy some chips and a drink?” asked MUhammad Taufik.

“Okay,” said Muhammad taufik’s dad. “But hang on tightly to your wallet, there’s a lot of people around.” “I’ll be fine,” said Muhammad taufik impatiently.

He found a footstall, and ordered his food. When the man brought his chips and drink, without thinking, MUhammad Taufik put his wallet on the counter and picked up his food and drink. When he glanced back, his wallet had vanished! MUhammad Taufik desperately looked around him, but it was no use. If only he’d listened to his dad. All his pocket money was gone.

“…his wallet had vanished!” (last paragraph).

The underlined word "vanished" has the same meaning with…
a. disappeared suddenly
b. disguise suddenly
c. dismiss suddenly
d. distract quickly
e. disclose quickly
Answer : A

18. Wawan is planning to visit his uncle and taking a public transportation like a bus to go there. The time estimation from his home to his uncle’s is thirty minutes by bus. The bus will depart at 9.15. He is intending to leave his house at nine because to reach the nearest bus stop from home takes five minutes walk. Arriving at the bus station, he buys a ticket. He gets on the bus and sits behind the driver. The seat is clean and nice. Moreover, what makes him very excited is the view along the way. He enjoys seeing the nature, people and traffic rush. Wawan is planning to stay at his uncle’s for a day and he can’t wait to get there.

How long will he stay in his uncle’s house?
a. A month
b. Two weeks
c. One week
d. Two days
e. One day
Answer : E

19. You are conducting an interview to an old man who was the eye witness of Indonesia’s independence proclamation.
How to ask him telling what he saw or happened around him at that time?
a. Do you have anything to share about your memory of Indonesian Independence Day?
b. Would you like to answer my questions about what occurred around you at that time?
c. I wish you don’t mind sharing your experiences for us about what really happened.
d. I am so happy of this great chance. Let me know anything you want to tell us about what you saw and remembered during colonialism era
e. Please tell me story about how Indonesians struggled for independence
Answer : D

20. Which one is the best and right sentence to describe your first day in the school?
a. I go to school by bike in that morning
b. I have gone to school by bike in that first day
c. I am going to school by bike at that time
d. I gone to school by bike for the first time
e. I went to school by bike that day
Answer : E

Advertisement

Baca juga:

Comment Policy: Silahkan tuliskan komentar Anda yang sesuai dengan topik postingan halaman ini. Komentar yang berisi tautan tidak akan ditampilkan sebelum disetujui.
Buka Komentar
Tutup Komentar