Skip to main content

Latihan Soal dan Kunci Jawaban UN/UNBK Bahasa Inggris SMP 2019


Hai sobat, kembali lagi dengan Soalprediksi.com. Pada postingan kali ini admin akan memberikan Latihan Soal dan Kunci Jawaban UN/UNBK Bahasa Inggris SMP 2019. Latihan soal yang menurut admin berguna untuk kelancaran sobat pada pelaksanaan Ujian Nasional di bulan maret/april 2019 kelak.

Naskah soal ujian berjumlah 45 soal yang sudah terisi dengan kunci jawaban per masing - masing butir soal. Jadi artinya sih sobat tidak perlu kawatir masalah betul tidak, dan sobat bisa langsung mempelajari di artikel ini tanpa perlu cetak dokumen PDF-nya. 

Yapp, admin juga sudah memberikan dokumen yang bisa sobat download untuk kepentingan pribadi, bimbel, sekolah. Biasanya sih di cetak masal untuk kepentingan pendalaman.

Yaa, gimana ya. Seiring berjalannya waktu mulai dari perubahan kurikulum 2006 ke k13. Revisi materi yang dilakukan secara intens setiap tahunnya. Dan penyelenggaraan UNBK yang menggantikan sistem kertas di negara kita ini. 

Dari alasan itulah admin membagikan latihan soal UN Bahasa Inggris SMP terbaru ini, yang sudah disesuaikan dengan faktor tersebut.

Latihan Soal dan Kunci Jawaban UN/UNBK Bahasa Inggris SMP 2019


Latihan Soal dan Kunci Jawaban UN/UNBK Bahasa Inggris SMP 2019

Untuk materi di soal UN/UNBK Bahasa Inggris SMP ini sobat bisa melihatnya pada postingan kisi - kisi yang sudah dibagikan secara umum oleh pihak BSNP dari laman resminya. 

Buat sobat yang penasaran, disini saya juga kasih ringkasan tentang materi pokok yang bakalan sobat kerjakan kelak :
  1. Fungsi sosial (fungsi pesan, pengumuman, isu, masalah, dsb)
  2. Struktur Teks (rincian langkah - langkah, alur pada teks, dsb)
  3. Unsur Kebahasaan (persamaan kata, kata sambung, dsb)
Keseluruhan butir soal sudah dicocokkan dengan materi tersebut, jadi bisa dibilang prediksi soal yaa! 

Tanpa basa - basi lagi, berikut ini adalah Latihan Soal dan Kunci Jawaban UN/UNBK Bahasa Inggris SMP 2019. Oh iya, Artikel ini Dilarang untuk sobat Copy paste untuk dipublish ulang. Terima kasih

Soal Pilihan Ganda

Choose the correct answer!
The text is for questions 1-3.




1. What is Dennise’s intention by writing the text?
A. to tell about a plan.
B. to inform something.
C. to know whether Ricky is free or not.
D. to ask Ricky to go for window shopping.
Answer : D

2. Dennise send the message to Ricky in order that they do activity in their…….time.
A. leisure
B. busy 
C. school 
D. working
Answer : A

3. “I “How dies it sound?”
What does the word “it” refer to?
A. doing window shopping
B. sending message 
C. reading message 
D. waiting
Answer : A

The text is for questions 4-6.

Announcement 

There will be class meeting by the end of this semester. The activity will take place at school yard for a week. Prepare your class team.
See the detailed information at the Students’ Association’s Room or contact
Gita VIII-A.

Blitar, Dec 1st, 2017 
The Chief of Students Association 
4. The text above is written to………………
A. announce the class meeting activity 

B. tell the students’ daily activity 

C. retell the students’ activity 
D. entertain the students
Answer : A

5. Where can you find such announcement?
A. in the counseling room
B. in the art room 
C. at the mosque 
D. at the SA’s room
Answer : D

6. “The activity will take place at school yard for a week.” 
The word “take place” can be replaced by ……………
A. play
B. come 
C. know 
D. happen
Answer: D

The text is for questions 7-9.

To: All students of SMP Nasional.
To celebrate the National Education Day, school board will hold some interesting competitions such as English Speech Contest, Debate competition and Class Wall Magazine Competition.
Time : May 2nd, 2017 at 8 am
Venue : School hall
Contact person for Registration : Mr. Andi (the coordinator)

7. What is the announcement about?
A. School boards activities
B. English Speech Contest
C. National Education Day Celebration 
D. Debate and magazine reading Competition
Answer : A

8. What will the school boards hold to celebrate the National Education Day?
A. flag ceremony
B. some competitions 
C. national debate competition
D. wall magazine designer contest
Answer : B

9. “…, Students school board will hold some interesting competitions … “
The underlined word is closest in meaning to .......
A. selective
B. attractive

C. enjoyable 
D. comfortable
Answer : B

The text is for questions 10-12
Last summer holiday,I was staying with my best friend Mark in his farmhouse in the middle of the countryside. I stayed there for about two weeks. We did a lot of enjoyable things together. Every morning, we went to the goats’ pen ready to feed them with the fresh grass. Then, we visited the chicken coop to see if they have laid any eggs. We also tended to other farm animals. It was really fun. In the afternoon, we learned to ride a horse. Mark was a fast learner. Luckily, he patiently helped and taught me, so I could catch up with him.

I shared a room with Mark, and our beds were separated by a table. Every morning, Mark’s mom brought us a cup of hot chocolate in bed after we woke up. It was really nice to be served and spoiled like that. One night, while we were sleeping, I could feel my bed moving. I thought I was dreaming. The next morning, Mark’s mother brought us hot chocolate as usual. When she turned on the lights, we saw that our beds were pushed together and the table had moved. Mark said he didn’t do it, and I didn’t do it. We argued for sometime thinking that one of us must have done it. Finally we realized that none of us could have moved the beds. We were thinking and discussing, but couldn’t figure out who did it. Even until now, we still don't know how the beds moved! I will never forget my experience.

10. What does the text above tell us about?
A. Sharing room with a friend
B. Visiting farm house 

C. Unforgettable experience 
D. Activities in a farmhouse
Answer : C

11. What happened when Mark’s mother turned on the light?
A. Mark’s mother brought hot chocolate as usual
B. The writer discussed with his friend on the bed.
C. The writer and his friend thought that there was an earthquke.
D. The writer and his friend saw the beds were pushed together.

Answer : D

12. “We were thinking and discussing, but couldn’t figure out who did it”.(Paragraph 2) The underlined word means ......
A. Understand
B. operate 

C.argue 
D. talk
Answer : A

The text is for questions 13-15
Ingredients:

  • 6 fresh avocado 
  • 40 grams sugar 
  • 50 ml water 
The followings are the steps how to make an original avocado juice, but before begin to try it, make sure you choose the fresh avocado.
  • First of all, peel the fresh avocado. Then, remove the seeds. 
  • Put avocado, sugar, and water into blender. 
  • After that, blend all of the ingredients in the blender. Blend about 2 minutes. 
Now, pour the juice into the glass. The original avocado juice is ready to drink. It is easy, isn’t it?

13. The text is mainly about ....
A. what the avocado juice is
B. how to make avocado juice
C. how we get avocado juice is 
D. what we need to get avocado juice
Answer : B

14. What should we do after peel the avocado?
A. Remove the seeds.
B. Add sugar and water.
C. Put them into blender.
D. Blend them about 2 minutes.
Answer : A

15. “After that, blend all of the ingredients in the blender.”
The underlined word is closest in meaning to ....
A. hook
B. mix 
C. pull 
D. fit
Answer : B

The text is for questions 16-19'
I have a close friend. Her name is Nurlela. She is beautiful, attractive and fashionable. She is always well-dressed in every moment. She gives much attention on her appearance.

Recently, she bought a new stylish bag made from sting ray fish skin. Her new sting ray fish bag is luxurious, she looks amazing with the bag. When she is walking all her friends including me turn around and give special attention. The bag that she carries and her clothing style makes her stunning. She really has got perfect appearance.

16. What is the writer’s purpose to write the text?
A. to tell about a friend’s physical appearance.
B. to admire her friend’s style.
C. to show her jealousy. 
D. to describe a fashionable model.
Answer : A

17. According to the text, Nurlela has a perfect appearance because ...
A. She always looks smart and beautiful.
B. Her bag and her cloth are always match.
C. She likes to wear luxurious dress. 
D. She likes to buy a new dress and a new bag.
Answer : A

18. What is the main idea of paragraph 1 ?
A. The writer’s close friend
B. The writer’s friend is fashionable
C. The writer’s friend appearance
D. The writer’s friend dress
Answer : A

19. “..., she looks amazing with the bag.”
The underlined word is closest meaning to....
A. Fantastic
B. Charming
C. Interesting 
D. Extraordinary
Answer : C

The text is for questions 20-21.
The city of Los Angeles, California is a home to not only a prodigious population but also a large number of icons instantly recognized around the world.

Besides Hollywood, the Rose Parade and the infamous smog and traffic, Los Angelos has one of the busiest airports in the world. About 200,000 passengers passed through Los Angeles International Airport (LAX) each day. It is the busiest cargo airport in the world, carrying some 2.1 millions tons a year. By 2010, LAX handled double that amount of cargo and 94 million passengers annually. With all of this traffic, it is no wonder thet LAX is a well-known landmark.

Standing in the center of LAX is a huge spaceship-looking structure. Four legs support a giant rotating disk. When first seen, many people assume that it is the control tower. But it is a restaurant which gives you a ride and a 360° view while you dine.

20. Based on the text if you want to know the view of airport from the height, you will ....
A. Look out of the aircraft through the windows
B. Board the huge spaceship in the airport
C. Enter the rooms of the control tower 
D. Go to the restaurant of the airport
Answer : C

21. What is the main idea of paragraph one ?
A. The city of Los Angeles 
B. Los Angeles International Airport 
C. Hollywood and Rose parade 
D. The wondering of LAX
Jawaban : A

The following text is for questions 22 to 23.
How to Turn Off a Computer
  1. If you use Windows 8, click the ‘Windows’ at the bottom left-hand corner of your screen. 
  2. Click Shut down 
  3. If you’ve left any programs running or documents open, you’ll get a message telling you the information. You have two options now: click Cancel and then close everything that had been listed in the message, saving when necessary. Then try closing again. Or you can click Force shut down, then the computer will automatically close all your documents, programs and so on without saving anything. As a result you may lose some data. 
  4. Done.

22. What should you do on the second step?
A. click cancel
B. get a message 
C. click shut down 
D. left any programs
Answer : C

23. “Or you can click Force shut down, then the computer will automatically close all  your documents”
The underlined word refers to....
A. author’s
B. writer’s 
 
C. readers’ 
D. the owner
Answer : C

The following text is for questions 24-26.
1. Make sure that the power cord is firmly connected to the back of the CPU and connected to electricity source.
2. Connect the monitor cable to the back of the CPU.
3. Connect the keyboard and mouse cords to the back panel of the CPU, too.
4. Press the power button located on the front panel of the CPU. The desktop will start a booting process in your computer.
5. When you finish using the computer, click the "Start" button and choose the "Turn off computer" option. This will display the options to "Stand by", "Restart" or "Turn Off" the computer.

24. The text above tells you about ... a computer.
A. building
B. operating
C. turning off 
D. using keyboard on
Answer : B

25. What should you do be before connecting the mouse cord to the CPU?
A. Connect the monitor cable to the back of the CPU.
B. Press the power button located on the front panel:'
C. Connect the power cord to the electricity source. '
D. Click "Start" button or restart the computer.
Answer : A

26. "This will display the options ... "(step 5)
The underlined word refers to.
A. clicking "Turn off"
B. pressing the power
C. clicking "Start" button
D. connecting a cable
Answer : A

The text is for questions 27-30.
Ladybirds or Ladybugs are insects from a family of coccinellidae. "Ladybirds" derives from Britain and the insects are known as the lady beetle. The word Coccinellid is a Latin word means scarlet.
Most ladybugs have oval - dome shaped bodies with six shorts legs. They can have spots, stripes or no marking at all, according to their species. Seven spotted coccinellids are red or orange with three spots on each side and one in the middle; they have a black head with white patches on each side.
Ladybirds are known as predators of aphids and scale insects. They are purely carnivorous but some species in the sub family Epilachninal are herbivores, and can be very destructive agricultural pests. They can damage the harvests.
Ladybugs are bird's prey besides frogs, wasps, spiders and dragonflies. Their bright colour discourage some potential predators to attack them. This phenomenon is called aposematism. The predators learn by experience that 'good looking prey', associates to bad taste. These insects produces an alicalloid toxin when the predators attack them. Ladybirds bite people and cause allergic reactions. In the grape orchard, they can cause the wine's production becomes poor.

27. What does the text tell us about?
A. Ladybugs.
B. Britain's insects.
C. Ladybeetle' s diets. 
D. Predators of animals.
Answer : A

28. What is the main idea of the first paragraph?
A. The ladybugs can cause infestation and impacts.
B. The ladybugs are insects from a family of coccinellidae.
C. The ladybugs have a good looking from their scarlet colour.
D. These insects defend themselves by producing an ailcalloid toxin.
Answer : B

29. Why do the grape farmers hate ladybirds?
A. The wine will be spoilt.
B. They attack the farmers.
C. They destroy the harvest.
D. They postpone the wine production.
Answer : C

30. They can have spots, stripes or no marking at all, according to their species. The underlined words refer to...
A. Coccinellidae
B. Carnivorous
C. herbivores,
D. Ladybugs
Answer : B

The text is for questions 31-32.
In ancient times, the king in China placed a boulder on a roadway. Then he hid and watched to See if anyone would remove the huge rock. Some of the king's wealthiest merchants and courtiers came by and simply walked around it.

Many loudly blamed the king for not keeping the roads clear, but none did anything to get the big stone of the way. Then a peasant came along carrying a load of vegetables. On approaching the boulder, the peasant laid down his burden and tried to move the stone to the side of the road. After lots of pushing and straining, he finally succeeded. As the peasant picked up his load of vegetables, he noticed a purse lying on the road where the boulder had been. The purse contained a lot of gold coins and a note from the king indicating that the gold was for the person who removed the boulder from the roadway. The peasant learned what many others never understand.

31. Why did many people blame the king?
A. He did not make good roads for them.
B. He loved to hide behind the rock
C. He showed no care on their roads. 
D. He did not keep the road clear.
Answer : D

32. From the story, we know that.....
A. many people liked the peasant
B. the peasant was a good man
C. the boulder was really small
D. the king was very stingy
Answer : B

The text is for questions 33-34.
In 1854, Louis Pasteur was appointed professor of chemistry at the University of Lille. He demonstrated that organism such as bacteria were responsible for souring wine, beer even milk. He then invented a process where bacteria could be removed by boiling and then cooling the liquid. Today the process is known as pasteurization. He completed the first test on April 20, 1862.
In 1865, Pasteur helpedto save thesilk industry. He proved that microbes were attacking healthy silkworm eggs, causing the diseases, and the disease can be cured by eliminating the microbes.
Pasteur first vaccine discovery was in 1879, with .a disease called chicken pox. After accidentally exposing chicken to the attenuated form, he demonstrated that they became resistant to the actual virus. Pasteur went on to extend his germ theory to develop prototype of vaccine for diseases such as anthrax, cholera, TB, and smallpox.

33. He then invented a process where bacteria could be removed by boiling and then cooling the liquid.The underlinedwords refer to...
A.Demonstrated 
B. Found
C. Removed
D. Attacked
Answer : B

34. What happened to Pasteur in 1879? 
A. He found his first vaccine.
B. He was appointed as chemistry professor.
C. He developed the vaccine prototype.
D. He invented pasteurization process
Answer : A

The text is for questions 35-36.

Smart Monkey and Dull Crocodile 
One day there was a monkey. He wanted to cross a river. There he saw a crocodile so he asked the crocodile to take him across the other side of the river. The crocodile agree and told the monkey to jump on its back. Then the crocodile swam down the river with the monkey on his top.
Unluckily, the crocodile was very hungry, he stopped in the middle of the river and said to the monkey, “My father is very sick. He has to eat the heart of the monkey. So he will be healthy again.”
At the time, the monkey was in dangerous situation and he had to think hard. Then he had a good idea. He told the crocodile to swim back to the river bank. “What’s for?” asked the crocodile. “Because I don’t bring my heart,” said the monkey. “I left it under a tree, near some coconuts in the riverbank.”
The crocodile agreed and turned around. He swam back to the bank of the river. As soon as they reached the river bank, the monkey jumped off the crocodile’s back. Then he climbed up to the top of a tree.“Where is your heart?” asked the crocodile. “You are foolish,” said the monkey to the crocodile. “Now I am free and I have my heart.”

35. Why the monkey want to swim back to the river bank?
A. The monkey was afraid to the crocodile.
B. The monkey wants to help the crocodile’s father
C. The crocodile’s father needed the monkey’s heart
D. The monkey wanted to take back his heart which left under a tree, in
Answer : D

36. . “Because I don’t bring my heart,” said the monkey. “I left it under a tree, near somecoconuts in the riverbank.” The underlined words mean…..
A. Middle of river
B. Side of the river
C. Top of river
D. Down of river
Answer : A

The text is for questions 37-40.
Rabbits 
Rabbits live in groups. A female rabbit is called a doe while a male rabbit is called a buck, and a young rabbit is called a kit (or kitten). Rabbits have long ears which can be as long as 10 cm (4 in). More than half of the world’s rabbits live in North America. Rabbits have a lifespan of around 10 years. Rabbits are herbivores. Pet rabbits that live inside are often referred to as ‘house rabbits’.

Rabbits reproduce very quickly. This can be problem for people living in agricultural areas where rabbits are seen as pests. Rabbits are born with their eyes closed and without fur.
37. What does the text tell about?
A. How the rabbits reproduce.
B. Where the rabbits live. 
C. What the rabbits are. 
D. Definition of rabbits. 
Answer : B

38. Rabbits usually live …………
A. helplessly
B. separately 
C. individually 
D. communally
Answer : D

39. Rabbits become enemy for farmers because ….
A. they reproduce very quickly
B. they are born without fur 
C. they are plant eaters 
D. they live in groups
Answer : A

40. “…where rabbits are seen as pests” (par 2)
The underlined word is closest in meaning to….
A. become
B. produced 
C. shown 
D. known
Answer : D

Essay 

41. Read the text and answer the questions below!
Rabbits 
Rabbits live in groups. A female rabbit is called a doe while a male rabbit is called a buck, and a young rabbit is called a kit (or kitten). Rabbits have long ears which can be as long as 10 cm (4 in). More than half of the world’s rabbits live in North America. Rabbits have a lifespan of around 10 years. Rabbits are herbivores. Pet rabbits that live inside are often referred to as ‘house rabbits’.

Rabbits reproduce very quickly. This can be problem for people living in agricultural areas where rabbits are seen as pests. Rabbits are born with their eyes closed and without fur.

Why do people think that rabbits are pests?
Answer : 
Because rabbts reproduce very quickly.

42. 
A. What are the objectives of the advertisement above?
B.What are the effects after we read the advertisement above?
Answer : 
A. Influence people to buy the product
B. feel interest and buy the product

43. JawaTimur Park 

For people in East Java, Jatim Park may have been heard many times because it is one of the famous tourist objects in East Java province. Jatirn Park offers a recreation place as well as a study center. Jatim Park is located at R. Kartika 2 Batu, East Java.Thelocation is easy to reach because it is only 2.5 kilometers from Batu. This tourist object is about 22 hectares in width.

Visitors can enjoy more than 36 kinds of facilities that will entertain and educate them. After passing tire' gate, the visitor' will find Galery Nusantara continue further we will step into Taman Sejarah which display the miniature size of famous landmark in East Java like Sumberawan Temple, Custom House of KiaiFlasanBesariPonorogo and Sumberawan Statue.

Another facility that can be enjoyed is Agro Park. This area has an array of rare crops, fruits and animal diorama which consists of unique animals that have been conserved. Jatim Park is suitable for family and school recreation. The recreation area sites offer precious tour as an alternative media ofstudy.

A. What is the main idea of the first paragraph?
B. What is Jatirn Park offers a recreation place as well as a study center?
Answer : 
A. JawaTimur Park is one of the famous tourist objects in East Java province
B. JawaTimur Park over more than 36 kinds of facilities that will entertain and educate visitors.

44. One daya man was going to market with his son and his ass. They met a couple on the way.
"Why walk when you have an ass to ride?" called out the husband, "seat the boy on the ass."
"I would like that," said the boy, "help me up father."
And the father did that willingly.
Soon they met another couple. "How shameful of you!" cried the woman, "let your father ride, won't he be tired?"
So, the boy got down and the father rode the ass. Again they marched on.
"Poor boy", said the next person they met, "why should the lazy father ride while his son is walking?"
So, the boy got onto the ass too. As they went on, they met some travelers.
"How cruel of them!" They are up to kill the poor ass." cried one of the travelers.
Hearing this, the father and the son got down. Now they decided to carry the ass on their shoulders. As they did so, the travelers broke into laughter.The laughter frightened the ass. It broke free and galloped away.

A. What is the objective of the text above?
B. What do you impression after you read the text?

C.What can we learn from the story?
Answer :
A. to entertain the readers
B. entertaining and fun
C. You cannot please everyone

Read the text and answer the questions below!
How to insert SIM card: 
1. Press the locking catch and slide the cover then lift it off the phone.
2. Push the two catches in the opposite directions and remove the battery.
3. Slide the SIM card carefully into the slot and make sure that the bevel corner fits in.
4. Put the battery and align it until it snaps into its place.
5. Insert the two catches of the back cover corresponding slot in the phone and slide the cover forward until it locks into place.
6. Switch on the cell phone; and it is ready to use.
A. Why should we slide the SIM card carefully into the slot?
B. What must we do before inserting the the two catches of the back cover?
Anwer : 
A. to make sure that it does not cause damage./It can cause damage.
B. Put the battery and alignit until it snaps into its place.

Latihan Soal dan Kunci Jawaban UN/UNBK Bahasa Inggris SMP 2019 PDF, DOWNLOAD

Demikian artikel Latihan Soal dan Kunci Jawaban UN/UNBK Bahasa Inggris SMP 2019. Semoga bermanafaat, dan sobat dapat meraih hasil yang bagus pada Ujian Nasional tahun pelajaran 2018/2019.
Advertisement

Baca juga:

Comment Policy: Silahkan tuliskan komentar Anda yang sesuai dengan topik postingan halaman ini. Komentar yang berisi tautan tidak akan ditampilkan sebelum disetujui.
Buka Komentar
Tutup Komentar