Skip to main content

Latihan Soal dan Kunci Jawaban USBN Bahasa Inggris SMK 2019

Latihan Soal dan Kunci Jawaban USBN Bahasa Inggris SMK 2019
Latihan Soal dan Kunci Jawaban USBN Bahasa Inggris SMK 2019. Setelah kemarin admin mempostingkan latihan USBN SMK di mata pelajaran Bahasa Indonesia. Di postingan kali sobat akan mempelajari latihan soal USBN SMK di Mapel Bahasa Inggris.

Kunci jawaban sudah admin sediakan di tiap - tiap butir soal dengan rincian materi yang sudah terintegrasi dengan kisi - kisi USBN Bahasa Inggris SMK. Sobat bisa melihatnya di postingan BSNP tentang kisi - kisi USBN di link berikut ini :
Baca : http://bsnp-indonesia.org/2018/01/25/kisi-kisi-ujian-sekolah-berstandar-nasional-tahun-pelajaran-20172018/
Sobat yang masih baru - baru ini mengikuti USBN tentu sudah pada tahu kan!! Ada 2 buah model soal yang akan disajikan yaitu soal pilihan ganda dan juga uraian. Yapp, kalau pilihan ganda mungkin masih lumrah untuk anak SMK, sedangkan untuk URAIAN/Essay. Hal ini bisa jadi kelemahan anak SMK mengingat praktek lebih diutamakan ditimbang teori, pendapat pribadi admin sebagai lulusan SMK. wkwkwk

Yapp, untuk itu pelatihan nyata dan maya dibutuhkan guna mencapai hasil yang sobat inginkan, tentunya paling bagus donk. Contohnya seperti yang sobat lakukan kali ini, belajar dari artikel Latihan Soal dan Kunci Jawaban USBN Bahasa Inggris SMK 2019.

Latihan Soal dan Kunci Jawaban USBN Bahasa Inggris SMK 2019

Latihan Soal dan Kunci Jawaban USBN Bahasa Inggris SMK 2019

Keseluruhan soal berjumlah 45 dengan ketentuan seperti yang admin sebutkan di atas. Sobat bisa mengerjakannya pelan - pelan sambil mempelajari struktur soal dan pengertian dari kosa kata bahasa inggris per soal. Namanya juga latihan, gak usah terburu buru.

Oh iya, latihan soal USBN Bahasa Inggris SMK ini cocok untuk sobat yang sekolahnya masih menggunakan KTSP atau yang sudah menggunakan Kurikulum 2013. Alasannya diacu dari kisi - kisi yang sudah admin cocokkan di atas. Jika kemungkinan agak bebeda dengan  yang akan sobat kerjakan di USBN tahun 2019 kelak, mungkin cuma urutan soalnya yang berbeda.

Untuk kalangan guru, siswa, bimbel, dan orang tua yang menginginkan soal latihan ini dalam bentuk dokumen, admin sudah memberikan link download file PDF yang sudah tersedia di bawah soal berikut ini.

Soal Pilihan Ganda

PART I. INCOMPLETE DIALOG
Questions no. 1 – 20 are incomplete dialogues. Four words or phrases marked with A, B, C, D are given beneath each dialogue. You are to choose one expression that best completes the sentence / dialogue.

1. Anita: Congratulations! You’ve been awarded first ranking.
Benny : …, Anita.
Anita : I’m happy for you. Keep up your achievement.
Benny : I will thanks.
A. Thank you very much for saying so
B. You don’t have to congratulate me
C. I’m sorry that you don’t achieve it
D. You will get the award too 

Answer : A

2. Citra : I heard you’ve been appointed the school football team captain.
Daren : Yes. It’s a big responsibility because I have to keep my team’s solidity.
Citra : Wow! ….
Daren : Thank you. It’s nice of you to say so.
A. I hope our school team will win the Walikota Trophy
B. You are really a responsible and skillful captain
C. We will be responsible for our appointment
D. I appreciate your team solidity 

Answer : B

3. Elang : How is your father?
Fahmi: He is still in the ICU. No signs of improvement.
Elang : I’m sorry for that. …. If there is anything I can do, please call me.
Fahmi: Thanks for your care and support.
A. That’s too bad
B. I know how it feels
C. Be prepared for the worse
D. Let’s keep our fingers crossed 

Answer : B

4. Reza : How did you get that black eye?
Sean : … last night. I spent hours looking at a computer screen
Reza : Did you do gaming with your PC all night long?
Sean : Of course not. I had to finish typing the monthly report.
A. I got sore eyes
B. I got punched
C. I couldn’t sleep
D. I stayed up late 

Answer : C

5. Tian : Why do I keep getting stalled text messages?
Uvi : Have you checked the internet connection?
Tian : I did. It’s active.
Uvi : …?
Tian : That’s a good idea. He’s the expert.
A. Why don’t you call Vin and see if he knows how to fix it
B. Don’t you think it’s a good idea to install messenger
C. What about asking for a new one to your father
D. How about another application 

Answer : A

6. Customer : I need a hair treatment, please.
Receptionist : Certainly, ma’am. …?
Customer : Hair mask, please. I’m experiencing severe hair fall problem.
Receptionist : Fine. Would you have a seat while we prepare everything?
A. Are you going to have a hair treatment
B. Will you have your hair done or cut today
C. Would you like cream bath, hair spa or hair mask
D. Why don’t you try our traditional hair treatment 

Answer : C
7. Isnan : Some people say friends are always honest with each other. Do you agree?
Jihan : …. Friends need to be honest. One little lie and the friendship disappears.
Isnan : Ah, that’s strong language. Do you really think that?
Jihan : Yeah. Once, one of my good friends lied to me. I just felt completely betrayed. It destroyed our friendship.
A. It depends
B. I completely agree
C. I have no idea at all
D. I’m against that opinion 

Answer : B

8. Customer : Is the monitor included with your computers?
Salesperson : Yes, it is.
Customer : How about the printer?
Salesperson : ….
A. It is none of our business
B. It includes black cartridge
C. Printers are sold separately
D. The printer is compatible 

Answer : C

9. Guest : Can I get more amenities, like soap and shampoo for souvenirs?
Room boy : If it's souvenirs you want, sir, just visit our souvenir shop. It has everything.
Guest : That's not the same thing. ….
Room boy : I understand now, sir. I’ll talk to my supervisor and see what we can do about it.
A. My friends expect me to bring home souvenirs
B. Souvenirs that I can take home and add to my collection
C. I've got enough soap for my use, but no extra for souvenirs
D. If you buy hotel souvenirs, they have no sentimental value 

Answer : D
10. Guest : I have an appointment with Mr. Hardoko. My name is Darsono.
Secretary : He is having a guest right now. Please have a seat. He won’t be long.
Guest : Alright, thank you.
Secretary : …?
Guest : No, thanks. I have something to review in my laptop.
A. Will you be waiting in the lobby
B. Does he know that you are coming today
C. Would you like a magazine to read while waiting
D. Are you sure you don’t need anything to confirm 

Answer : C

11. Keenan : Please come to work tomorrow.
Lanang : Why? It’s Saturday.
Keenan : …. An auditor will come from the head office on Monday.
Lanang : It’s unfair. We are entitled two full days off a week.
A. We will have to prepare for an internal audit
B. There is an annual conference in our office
C. The manager was out of town that time
D. I am responsible for the schedule
Answer : A

PART II.
Questions 12 to 14 refer to the following dialog.


Woman : Chicken or pasta?
Man: Chicken, please.
Woman : Anything to drink?
Man: What do you have in your trolley?
Woman : Tea, coffee, milk, orange, apple and guava juice.
Man : Guava juice then, please. With ice.
Woman : Here you go. Oops, sorry. Turbulence.
Man: Never mind. Thanks.

12. Where does the conversation likely take place?
A. In a restaurant
B. In a food stall
C. In a plane
D. At home 

Answer : C

13. We can conclude that the dialog is about ….
A. Ordering food in a restaurant
B. Serving food in a dining table
C. Preparing food in the kitchen
D. In flight service 

Answer : D

14. What does the woman offer?
A. A simple meal
B. A set of full menu
C. Kinds of Italian food
D. A variety of traditional food 

Answer : A

Questions 15 to 17 refer to the following dialog.
Man 1 : Please lay your bags flat on the conveyor belt, and use the bins for small objects.
Man 2 : Do I need to take my laptop out of the bag?
Man 1 : Yes, you do. You need to take off your hat and your shoes, too.
(He walks through the metal detector) [BEEP BEEP BEEP BEEP]
Man 1 : Please step back. Do you have anything in your pockets, keys, cell phone, or change?
Man 2 : I don’t think so. Let me try taking off my belt.
Man 1 : Okay, come on through.
(He goes through the metal detector again)
Agent: You’re all set! Have a nice flight.

15. Who is Man 1?
A. A flight attendant
B. A police officer
C. An airport security
D. A passenger 

Answer : C

16. Why doesn’t Man 2 pass the metal detector?
A. Because there is a buckle in his belt
B. Because he doesn’t take off his shoes
C. Because there is a change in his pocket
D. Because he carries his laptop 

Answer : A

17. Find the word in the dialog which has similar meaning to container!
A. conveyor
B. belt
C. bag
D. bin 

Answer : D

Questions 18 to 20 refer to the following dialog.

Man : Astral Service Station, can I help you?
Woman : Hi. I’m Melia. I’m calling about my motorbike. Is it ready to be collected yet?
Man: Sorry. We had to order some parts, but they haven’t been sent yet I’m afraid.
Woman : Do you know when the bike will be ready to pick up?
Man: Sorry, I don’t know. But I’ll call our suppliers and find out.
Once the parts are here, your bike can be fixed in two or three days.
Woman : Okay, I’ll give you a call at the end of the week, then.
Man : Sure.

18. Who is the woman calling?
A. a motorbike dealer
B. a garage mechanic
C. a spare part supplier
D. a professional biker 

Answer : B
19. What is the man going to do?
A. Order some spare parts
B. Telephone the supplier
C. Call the woman back
D. Pick up the motor bike 

Answer : A

20. The dialog implies that ….
A. The motorbike is ready to be collected
B. The spare parts have been sent away
C. The woman’s motor bike is being repaired
D. The woman will be called back 

Answer : C

PART III. READING COMPREHENSION
Questions number 21 – 23 refer to the following report.

At about 12.40 yesterday afternoon, it rained heavily when the students were practising in the workshop. Water came through the roof and the floor became wet.

One of the students went into the storeroom to get a ladder. He climbed up on the the roof and began to mend it. Really, this work was quite difficult and dangerous because it was done under the heavy rain.

While he was up there, the wind blew strongly. Several times he slipped and almost fell down. The instructor asked him to stop mending it. So he climbed down the ladder quickly, but suddenly there was a thunder in the air. He was very surprised. This made the ladder move to the right. He lost his balance and jumped off the ladder but it fell downwoards and towards the instructor. The ladder hit him hard on his head and knocked him down.

21. The text above tells us about . . . .
A. the students who were practising in the workshop
B. the heavy rain during the practice lesson
C. the accident upon the instructor
D. the sudden thunder that made the student surprised 

Answer : C

22. This made the ladder move to the right. (Paragraph 3, line 3). The underlined word refers to . . . . 

A. his feeling of being suprised
B. the thunder which was very sudden
C. the way he climbed down the ladder
D. his imbalance when he climbed down the ladder 

Answer : A

23. Find the word in the text which is synonymous with rapidly!
A. heavily
B. strongly
C. suddenly
D. quickly 

Answer : D

Questions number 24 – 26 refer to the following procedure.

How to Charge A Hand Phone Battery 
1. Connect the charger to your hand phone, the flash symbol on the charger plug must face upward.
2. Wait until the battery icon appears on the screen.
3. Charge the battery approximately 5 hours or until the battery icon indicates that the battery is fully charged.
4. Remove the charger by pulling out from your hand phone.

24. What should you do when you have already charged your hand phone for 5 hours?
A. You must wait until the battery icon appears on the screen.
B. You should pull out the charger from your hand phone.
C. You must place the flash symbol on the charger plug upwards.
D. You should wait until the battery icon shows that the battery is fully charged. 

Answer : B

25. Which statement is true according to the text?
A. You must connect the charger to your hand phone because the battery icon will appear on the screen.
B. You must place the the symbol of the charger plug upwards so that the battery icon appears on the screen.
C. To know that the battery is already fully charged is by seeing the battery icon.
D. The battery will not be fully charged when it is charged approximately 5 hours. 

Answer : C

26. Charge the battery approximately 5 hours or until the battery icon indicates that the battery is fully charged. (Step no. 3). What does this expression mean?
A. The battery can be fully charged within less than 5 hours.
B. The minimum time to charge a hand phone is only 5 hours.
C. Five hours are the time we need to charge a hand phone effectively.
D. The indication that the battery is fully charged is five hours. 

Answer : A

Questions number 27 – 29 refer to the following letter.
Dear Alifia,
How are you? Everything here is fine. I’m very pleased at the moment, because my favourite football team, Manchester United beat Arsenal in the FA Cup last month. I didn’t go to the match. I watched it from a big screen in Simpanglima with my brother, Daavee. We both enjoyed it very much. The score was 4 – 0.

Well, that’s a little bit of recent news from Semarang. Now, here is the most important thing in this letter:

What are you doing in July? I’m on holiday then, and I’d like to invite you to Semarang for a week .The weather is usually very good in July. We could go swimming and I could show you many things of Semarang.

I hope you can come. My family and I think it’s a great idea, and we all want to meet you.
That’s all for now.


Best wishes to you and your family 

Danang 

27. Danang is very happy because . . . .
A. the match was very great an amzing
B. his favourite football team won the match
C. he could watch the match from a big screen
D. the score of the match was 4 – 0 for his favourite team 

Answer : B

28. Danang wants Alifia to . . . .
A. show him many things about Semarang
B. meet him and his family
C. go swimming with him
D. spend holidays in Semarang
Answer : D

29. Which one is true according to the text?
A. Daavee is Alifia’s friend.
B. Danang is Daavee’s friend.
C. Danang is Daavee’s brother.
D. Daavee is Alifia’s brother. 

Answer : C

Questions number 30 – 32 refer to the following advertisement.



30. The advertisement above is about . . . .
A. offering unbeatable bargain
B. reserving limited seats
C. staying in Maori village
D. visiting amazing New Zealand 

Answer : A

31. The discount will be given to . . . .
A. all children who are under twelve years old
B. all adults who reserve the tickets now
C. Air New Zealand passangers who book the seats
D. all passangers who depart on 10, 16, and 22 December 

Answer : A

32. Find the word in the text which has the closest meaning to exceptional!
A. exciting
B. unique
C. unbeatable 

D. peaceful 
Answer : B

PART IV. INCOMPLETE TEXTS

Complete the text with provided words!

Questions number 33 – 35 refer to the following announcement.

Ladies and gentlemen, welcome onboard Flight 4B7 with service from Hong Kong to San Francisco. We are currently third in line for take-off and are expected to be in the air in approximately seven minutes time. We ask that you please (33) . . . your seatbelts at this time and secure all baggage underneath your seat or in the overhead (34) . . . . We also ask that your seats and table trays are in the (35) . . . position for take-off. Please turn off all personal electronic devices, including laptops and cell phones. Smoking is prohibited for the duration of the flight. Thank you for choosing Mountain Airlines. Enjoy your flight.

33. A. lengthen
B. straighten
C. tighten
D. lighten 

Answer : C

34. A. departments
B. apartments
C. equipment
D. compartments 

Answer : D

35. A. upside
B. upright
C. upwards
D. upstair 

Answer : B

Questions number 36 – 38 refer to the following description.
Computers are machine that handle information (36) . . . . . They can perform (37) . . . and process data. Computers can work with numbers to solve problems in a few seconds. Computers can remember a great deal of information. That is why computers are widely used in places such as banks, offices and companies.

Computers work like calculators. But most calculators can do only one thing at a time. We tell them what to do by pressing various buttons. To do the same work, we can give a series of instructions to a computer. We call (38) . . . a computer program. If we set up a program, the computer can provide other information, such as a list, numbers, letters, word or even graphs or pictures. Once we provide a program, the computer can do all this work automatically without further help or instruction.

A computer stores and handles numbers. The numbers may be mathematical formulas or columns of figures. The numbers may also be codes that stand for letters of the alphabet, words or instructions to the computer.

36. A. automatically
B. constantly
C. respectively
D. simultaneously 

Answer : A

37. A. calculate
B. calculative
C. calculations
D. calculator 

Answer : C

38. A. this
B. that
C. these
D. those 

Answer : A

Questions number 39 – 40 refer to the following invitation.
To: Members of English Debate

I would like to invite you to join the English debate that will be (39) . . . next month in Suka Cita School (40) . . . June 28th 2015. This event will start at 08.00 a.m until 16.00 p.m. Do not miss it!

39. A. implemented
B. applied
C. played
D. held 

Answer : D

40. A. in
B. on
C. at
D. by 

Answer : B

For numbers 41 to 45, read the text and answer the questions using your own word. Questions 41 to 43 refer to the following text 


RE: New Financial Computer Program
All bookkeepers and area managers are required to attend a meeting on Wednesday, July 8, at 11:00 a.m. We will be giving information on the new financial computer program that will be installed by the end of the month. Training on computers will take place next week and it is essential that those who work with area budgets attend this introductory meeting.

41. Who are the invitation intended to?
Answer :

All bookkeepers and area managers
42. What is the meeting about?
Answer :
giving information on the new financial computer program that will be installed by the end of the month

43. What program will be held the following week? 

Answer :
Training on computers

Questions 44 and 45 refer to the following text.
Mount Sinabung in Indonesia has erupted once again shooting plumes of smoke and hot ash over 23,000 feet into the air. The volcano had not been active for four centuries until 2010 and since then it has displaced 30,000 people.

Sutopo Purwo Nugroho, a spokesman for Indonesia's Disaster Agency, said the eruption began on Monday morning, accompanied by multiple earthquakes and showering surrounding villages with small rocks. "In five districts it became dark with a visibility of about 5 meters", he said in a statement. No casualties were reported. The agency urged the public to stay out of a 4-mile exclusion zone around the crater, and watch for further warnings, which could cover floods. The 8,071-ft tall volcano is among Indonesia's most active. When Sinabung erupted in 2014, more than a dozen people were killed and thousands were evacuated. 

(http://www.telegraph.co.uk/news/2018/02/19/indonesias-mount-sinabung-erupts/)

44. What happened when Sinabung erupted? 

Answer :
shooting plumes of smoke and hot ash over 23,000 feet into the air.

45. When Sinabung erupted in 2014, what casualties did we suffer? 
Answer :
When Sinabung erupted in 2014, more than a dozen people were killed and thousands were evacuated.

Latihan Soal dan Kunci Jawaban USBN Bahasa Inggris SMK 2019 Pdf, DOWNLOAD

Demikian Latihan Soal dan Kunci Jawaban USBN Bahasa Inggris SMK 2019 dalam bentuk soal online dan soal pdf. Semoga bermanfaat untuk sobat yang sekolahnya akan menyelenggarakan USBN SMK. SMK BISA, SMK Siap Kerja. Prestasi YES, Jujur Utama. Sa ae nih admin..
Advertisement

Baca juga:

Comment Policy: Silahkan tuliskan komentar Anda yang sesuai dengan topik postingan halaman ini. Komentar yang berisi tautan tidak akan ditampilkan sebelum disetujui.
Buka Komentar
Tutup Komentar